2008 MALÎ YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE
KANUNU TASARISI İLE 2006 MALÎ YILI MERKEZİ YÖNETİM KESİNHESAP KANUNU
TASARISI’NIN PLAN VE BÜTÇE
KOMİSYONU GÖRÜŞME
TUTANAKLARI
03.11.2007
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu
SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI
CUMHURBAŞKANLIĞI
ÜÇÜNCÜ OTURUM
Sayın Badak…
SADIK BADAK (Antalya) – Çok teşekkür ederim.
Sayın Başkan, Sayın Divan, Sayın Meclis Başkan Vekilimiz, Sayın Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, Sayın Sayıştay Başkan Vekili, Sayın RTÜK Başkanı, Plan ve Bütçe Komisyonunun saygıdeğer üyeleri, değerli bürokratlar, sayın basın mensupları; hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Bugün üzerinde görüşülmekte olan bütçeler hakkında, kısa, görüşlerimi sizlerle paylaşmak için söz almış bulunuyorum.
Efendim, daha çok eleştirel bir yaklaşımla Cumhurbaşkanlığı bütçesi ve daha da doğrusu, Cumhurbaşkanlığı bütçesi içerisinde küçük bir miktarla yer almakta olan tadilat hususuna temas etmek istiyorum. Bunu ele alırken, fonksiyonlarıyla, Cumhurbaşkanlığı makamının Türkiye Büyük Millet Meclisi fonksiyonlarıyla beraber değerlendirmek istiyorum müsaadenizle.
Efendim, Cumhurbaşkanlığı bütün parlamenter sistemlerde temsilî bir makamdır, devletin ve milletin birliğini temsil eder, Büyük Millet Meclisleri ise üretim merkezidir. Ülkenin yönetimiyle ilgili yasa ve yönetmeliklerle ilgili yarının ülkesinin nasıl yönetileceğine dair fikirleri üretir ve bunları yasaya dönüştürür, ülkeyi denetler. Bu fonksiyonları itibarıyla birbirlerinden farklıdır, Cumhurbaşkanlığı makamıyla Büyük Millet Meclisi birbirlerinden fonksiyonları bakımından farklıdır. Bu itibarla, Cumhurbaşkanlığı makamının mekânlarının temsile uygun, ülkenin büyüklüğünü ve hacmini temsile uygun olması herkesin kabul edeceği bir gerçektir.
Son yıllarda halkın Cumhurbaşkanlığı makamına sıkça gidememesi sebebiyle gözlerden kaçmış olacak ki, bugün Cumhurbaşkanlığı makamında yapılmak istenen, özellikle teknolojik yenilikler yadırganıyor gibi görünüyor. Oysa evlerin bile yedi sekiz yılda bir yenilendiğini biliyoruz. Ben turizm bölgesinin temsilcisiyim. Oteller bile yedi sekiz yılda bir yenilenir. En son gittiğimiz resepsiyonlarda resepsiyon salonlarının havalandırmalarının yeterli olmadığını bizzat yaşadım. Bu salonların, dünyanın on beşinci büyük ekonomisi hâline gelmiş ülkemizi yeterince temsil etmediği kanaatindeyim. Bu itibarla, Cumhurbaşkanlığı mekânlarında yapılacak iyileştirmelerin acilen yapılmasının ülkemizin menfaatleri doğrultusunda olduğu kanaatindeyim ve burada önerilen 7,5 trilyon lirayla eğer ana binada ve diğer bütün binalarda yapılacak teknolojik alt yapıların tamamlanması, 1996’dan bu yana yenilenmemiş Camlı Köşk’te ve Pembe Köşk’te, idari ve hizmet binalarında yapılacak yenilikleri eğer gerçekleştirebileceklerse, bunu alkışlamak lazım ve kanaatimce belki biraz daha ödenek buraya ayırmak lazım.
Buna karşılık, Türkiye Büyük Millet Meclisinin fonksiyonu itibarıyla temsilî değil bir üretim merkezi olması dolayısıyla burada yapılacak çalışmaların milletvekillerinin üretimine, fikrî üretimine imkân sağlayacak şekilde olması gerektiği kanaatindeyim. Bu yapılacak yeniliklerde, yenilemelerde aynı zamanda verimliliğe de itibar edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Eski binaların yıkılmasının düşünüldüğü ifade edildi. Bu binaların yirmi, yirmi beş yıllık, en fazla yirmi iki yıllık binalar olduğunu biliyoruz. Normal şartlarda binaların ömrünün elli yıl olduğu malum. Ülkelerin gelişmişlik farkının verimlilik farkından kaynaklandığını da bütün iktisatçılar, mühendisler bilir. Zaman kullanmada verimlilik, mekân kullanmada verimlilik, sermaye kullanımında ve insan kaynakları kullanımında verimlilik. Bu itibarla, mevcut kullanılmakta olan Halkla İlişkiler Binalarının henüz ekonomik ömrünü tamamlamadığı kanaatindeyim. Buna karşılık asıl yapılması gerekenin bu binaların içerisinde teknolojik alt yapı, havalandırma ve bilgisayar alt yapısı yapılması gerektiğini düşünüyorum ve ziyaretlerle alakalı düzenlemelerden bahsedildi. Esas olan seçmenin Parlamentoya gelmesi değil, seçmenin Parlamentoya gelmesini önleyecek hukuki ve idari düzenlemelerin yapılmasıdır. Bu da parlamenterin görevidir. Bu itibarla, yapılacak düzenlemelerin seçmenin buraya daha fazla gelmesine yol açmamasını temenni ederim.
Sayın Başkan, değerli üyeler; Sayıştayın çalışma programları içerisinde performans denetimini öne almış olduğunu memnuniyetle karşılamakta olduğumuzu belirtmek isterim.
Son olarak, RTÜK’ün yaptığı çok değerli çalışmalar içerisinde medya okuryazarlığı dersini ülkemize kazandırmış olmasını büyük bir memnuniyetle karşılıyorum. Bu insanlığın girmekte olduğu yeni medeniyette ülkemizin duyduğu yeni bir ihtiyacı karşılamakta ve çocuklarımıza bu ihtiyacı öğretmektedir.
Bir hususu öğrenmek isterim. Benzer ülkelerde bu ders kaç yıldır okutulmakta ve oralarda ders programları içerisinde bizimkine paralel veya farklı olan hangi hususlar bulunmaktadır? Bunları öğrenebilirsem sevinirim.
Çok teşekkür ederim.
BAŞKAN – Sayın Badak’a teşekkür ediyoruz.