GENEL GEREKÇE
Mülkiyet hakkının korunması, hukuk düzeninin vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle ceza kanunları ve bu arada Türk Ceza Kanunu, mülkiyet hakkına yönelik tecavüzleri cezalandırmaktadır. Hakkı olmayan yere tecavüz, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 154. maddesinde suç olarak düzenlenmiştir.
Ancak, 154. maddede yapılan düzenleme ile özel mülkiyete konu olmayan ve kamu tararından her zaman korunması mümkün ve gerekli olan taşınmazlarda kapsama alınmıştı.
Oysa ki, kamuya ait olan ve kamunun hüküm ve tasarrufu altında bulunan malların korunması, idare tarafindan, kamu gücünün kullanımı ile her zaman mümkün bulunmaktadır. Öte yandan, kamuya ait taşınmazların ceza hukuku kapsamında korunmasına yönelik hükümler, ilgili kanunlarında yer almaktadır.
Şöyle ki; Ormanlar bakımından 6831 sayılı Orman Kanununda, kıyılar bakımından, 3621 sayılı Kıyı Kanununda, köylünün ortak yararlanmasına ayrılmış, mera, harman yeri, yol ve sulak gibi taşınmaz mallar bakımından Türk Ceza kanununun 154. maddesinin iki ve üçüncü fıkralarında özel düzenlemeler yer almaktadır. Bu düzenlemeler karşısında kamuya ait taşınmazlar bakımından genel bir ceza hükmünün geliştirilmiş olması, uygulamada tereddüt ve farklılıklara sebep olduğu gibi yukarıda değinilen idarenin sahip olduğu, aldığı karar ve tedbirleri kolluk gücüyle doğrudan uygulama imkanı karşısında gereksiz bulunmaktadır.
Buna karşılık özel mülkiyete veya özel mülkiyet hakkından kaynaklanan haklara yönelik bir saldın durumunda bunun "hakkı olmayan yerlere tecavüz" suçu olarak cezalandırılması suretiyle, taşınmazların korunması da zorunlu bulunmaktadır. Bu zorunluluktan hareketle yapılan değişiklikle, bir hakka dayanmaksızın başkasına ait taşınmaz malın veya eklentilerinin kısmen veya tamamen işgal edilmesi, taşınmaz sınırlarının değiştirilmesi veya bozulması yahut herhangi bir suretle hak sahibinin malından kısmen veya tamamen yararlanmasına engel olunması fiilleri şikayet üzerine cezalandırılan bir suç olarak düzenlenmektedir.
MADDE GEREKÇELERİ
MADDE: 1- Birinci maddeyle, Türk Ceza Kanununun 154. maddesinin birinci fıkrası değiştirilmektedir. Yapılan değişiklikle, özel mülkiyete konu taşınmazlara karşı yapılacak müdahale veya yararlanmalara engel olma eyleminin şikayet üzerine cezalandırılması amaçlanmaktadır.
MADDE: 2- Yürürlük Maddesidir.
MADDE: 3- Yürütme Maddesidir.
TÜRK CEZA YASASINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
MADDE: 1- 26.4.2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 154 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Bir hakka dayanmaksızın başkasına ait taşınmaz mal veya eklentilerini malikmiş gibi tamamen veya kısmen işgal eden veya sınırlarını değiştiren veya bozan veya hak sahibinin bunlardan kısmen de olsa yararlanmasına engel olan kimseye, suçtan zarar görenin şikayeti üzerine altı aydan üç yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezası verilir"
MADDE: 2- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer
MADDE:3- Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.