Gelişmiş ülkeler 2020 yılına hazırlanıyor. Buna, Yirmi/Yirmiye hazırlık adını veriyorlar. Bundan 25 yıl önce 2000 yılına hazırlandıkları gibi, 20/20 de ülkelerinde nüfus yapısını, eğitim seviyesini, üretim ve tüketim dengelerini, ulaşım, haberleşme ve diğer altyapı ihtiyaçlarını belirleyip resmi ve özel kuruluşlarını bu hedeflere göre yönlendiriyorlar.
Bir örnek vermek gerekirse; Japonya halen GSMH %6’sını, Japonya dışındaki yatırımlardan sağlıyor. Yen’in Dolar karşısındaki değeri düşürülemediğinden, Japon ticaretini olumsuz etkileyen bu durumun, uzun vadede çözüm yollarından biri olarak Japonya, 2020 yılına kadar GSMH’nin %20’sini Japonya dışı ülkelerdeki yatırımlarından sağlamayı hedefliyor. Başka ülkelerin 20/20 için hedeflerinin neler olduğunu bilmiyoruz.
Acaba bizler kendi bölgemiz için böyle bir hazırlık yapabilir miyiz?
2020 Yılında Batı Akdeniz yöresinde nüfus özellikleri ve yerleşim dokusu, iklim, doğal kaynaklar, altyapı imkanları, ekonomik sektörler nasıl bir görüntü verecek? TURİZM’in, TARIM’ın, TİCARET’in, İMALAT SANAYİİ’nin, HİZMETLER SEKTÖRÜ’nün durumu ne olacak, bölgeden sağlanan gelir, çalışabilir nüfus, işsizlik oranı nasıl gelişecek ve nasıl gelişmeli?
Tarım alanları ne kadar gelişebilir, Antalya-Merkez, Serik, Kumluca, Kale, Kınık, Fethiye’nin tarım ürünlerinin Marmara Bölgesi’ne ve Avrupa’ya ulaştırılmasında ne gibi engeller ortaya çıkacak?
Antalya’dan Saklıkent güneyinden Elmalı’ya, buradan Fethiye’ye ulaşacak bir karayolu, Fethiye-Elmalı-Antalya ekonomisini, bu çevrede yaşayan yaklaşık 200.000 insanımızı, Turizm, Tarım ve Hizmetler Sektörü ve Sosyo-Ekonomik neticeleri itibariyle nasıl etkiler?
2020 Yılında Ege, Marmara, İç Anadolu Bölgesindeki gelişmişlik düzeyi, sermaye ve nüfus hareketlerinin Burdur-Isparta-Antalya yöresine etkileri ne yönde gelişir? vb. soruları bir proje çerçevesinde cevaplayabilir miyiz?
A.B.’nin üye ülkelerindeki çeşitli bölgelerin ekonomik yönden geliştirilmesi için (MED-INVEST) projesi çerçevesinde) “Bölgesel Gelişme Projelerine” katkıda bulunduğu bilinmektedir.
Ülkemizde kalkınma planları yapan DPT yetkilileri, bölgesel gelişme projeleri hazırlamanın DPT görevlileri arasında bulunduğunu, ancak ödenek olmadığı ve uzman görevlendirilmediği için DPT’nin bu gibi çalışmalar yapmasının mümkün olmadığını, mahalli kaynaklarla ve yöre kuruluşlarınca yapılacak “projeksiyon” çalışmalarına bilgi ve doküman desteği vermeye hazır olduklarını bildirmektedirler.
Bunun da önemli bir katkı olduğu kabul edilerek, başlatılacak “BATI AKDENİZ 2020 EKONOMİK GELİŞME PLANI”na yöremizdeki tüm kurum ve kuruluşların destek olacağına inanıyorum.
23 Aralık 1995