GİRİŞ
Şehrimizin dinamiklerini göz önünde bulundurarak, uygun spor dallarının insanımız tarafından erişilebilir olması ve ilçelerimizin sosyo ekonomik hayatında ayrı ayrı yer alması düşüncesinden hareketle, vatandaş odaklı bir yaklaşımla değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum.
Bu nedenle iki bölümden oluşan çalışmamızın ilk bölümünde merkez ilçelerimizde geliştirilebilecek ana spor dalları ve yatırımlar üzerinde, ikinci bölümünde ise “Prestij Statları”nın finansman boyutu ve yatırım modelleri üzerinde duracağım.
19 İlçemizde yaşayan 2 milyona yakın vatandaşımızın uygun spor dalından yararlanması için Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile Yerel Yönetimler ve spor kulüplerimiz çok çeşitli vasıtalarla çaba göstermektedir.
İlimizde Tenis dalında 39, Yüzme ve Su Sporları, yelken, su altı, su topu, kano dalında 84, Basketbol dalında 80, Futbol dalında 129, Güreş dalında 11, Bisiklet dalında aktif 4 spor kulübümüz faaliyet göstermektedir.
Şehrimizin önemle ihtiyacı olduğuna inandığım ve 5 yıl önce 100. yıl arazisine yapılması planlanan FİFA Standartlarında 40.000 kişilik bir prestij stat ve 10.000 kişilik Basketbol arenası hususu; malumunuzdur ki bazı hemşerilerimizin itirazlarıyla dava konusu yapıldı. Son duruma göre alanın imar planının iptal edildiği, yüklenici firmanın da açtığı hak davasının sürdüğü biliniyor. Ayrıca bölge arazilerinin mülkiyet hakkı talebiyle ayrı bir miras davasının konusu olduğu da bilinmektedir.
BÖLÜM 1
ANTALYA İLÇELERİNDE SPOR DALLARININ GELİŞTİRİLMESİ
Çalışmamızın birinci bölümünde 6 ilçemizde 7 spor dalında altyapı imkanlarını inceleyeceğim.
İl nüfusumuzun yaklaşık 1 milyonunun yaşadığı dört merkez ilçemizde Futbol, Basketbol, Tenis, Yüzme ve Su sporları, Binicilik, At yarışları ve Atlı sporlar gibi 5 ana spor dalının öncelikle geliştirilmesi ve bu spor altyapılarının planlanmasında; oluşacak spor ekonomisinin, ilçelerimize ve topyekûn ilimize getireceği katma değerin de göz önünde tutulmasının çok önemli bir unsur olduğu düşüncesindeyim. Merkez ilçelerimizin yanında Serik ilçemizde ata sporumuz güreşin geliştirilmesi amacıyla “İsmail OGAN Güreş Eğitim Merkezi” kurulmasını, ayrıca Alanya’da Bisiklet sporunun geliştirilmesi için Veledrom tesislerinin desteklenmesinin önemine işaret etmek istiyorum.
Söz konusu 7 dalda tesislerin planlanabileceği uygun alanlar ilçelerimizde bulunmaktadır.
4 Merkez İlçemizin Nüfus tablosu şöyle görülüyor.
İlçe | Toplam Nüfus | Erkek | Kadın | 29 yaş altı |
Muratpaşa | 396.906 | 196.737 | 200.169 | 176.391 |
Kepez | 394.672 | 200.411 | 194.261 | 208.470(+32.000) |
Konyaaltı | 106.748 | 53.364 | 53.384 | 49.406 |
Döşemealtı | 40.555 | 20.414 | 20.141 | 19.642 |
İlçelerimizi ayrı ayrı değerlendirecek olursak;
1. Muratpaşa İlçesi
İlçemizde tenis sporunun yeni tesislerle uluslararası düzeye taşınabileceğini düşünüyoruz. İlçemiz Hillside Su ile Rixos Lares tesisleri arasında 60 kadar tenis kortuna, ayrıca Cam Piramit yanında iyi işletilen 1000 üyeli bir tenis kulübüne sahiptir. Gerek tenis kulübü gerek otellerimizin kortları Muratpaşa ilçemizde oturan halkımız tarafından kullanılmaktadır. Tenis Sporunun desteklenmesi halinde Muratpaşa ilçemiz Türkiye’deki önemli tenis merkezlerinden biri olabilecek potansiyele sahiptir.
Tenis Kulübü karşısında bulunan 100.yıl alanına, uluslararası niteliklerde açık ve kapalı tribünlere sahip, eğitim kortları ile zenginleştirilmiş “Tenis Spor Kompleksi” olarak planlanmasının değerlendirilmesini öneriyorum. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile Tenis Federasyonu uluslararası bay ve bayan Antalya Tenis Turnuvası başlatmaya konusunda hazır bulunuyor.
Oluşturulacak tesislerde her yıl bütün kategorilerde yapılacak “Antalya Cup” ile zamanın Williams ve Federer gibi sporcuların gelmesi, Muratpaşa ilçemize ve Antalya Turizmine, ilimizin marka değerine ve sosyal hayatına önemli değerler katacaktır.
2. Konyaaltı İlçesi
İlçemizin potansiyeli değerlendirilmeli ve ilçemizi Su sporlarında olimpik niteliklerde yeni tesislere kavuşturmalıyız.
Yüzme, yelken, sörf, su kayağı, su balesi, su hentbolu vb. su sporları Konyaaltı ilçemizde başarıyla desteklenebilecek geliştirilebilecek önemli spor dallarındandır. İlçe sınırlarında Olimpik standartlarda yapılacak “Su Sporları Kompleksi”yle Konyaaltı ilçemiz bu dalda Türkiye’nin en önemli su sporu merkezi olacaktır. Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü ile Türkiye Su Sporları federasyonları bu alandaki uluslararası turnuvaları Konyaaltı’na getireceği gibi “Konyaaltı Su Sporları” yarışmaları da düzenlemeye hazırdır. Konyaaltı sınırları içinde uygun ve yeterli alanlar bulunduğu düşünülmektedir.
3. Kepez İlçesi
Futbol ve basketbol sporları için Kepez ilçemizin pilot bölge olarak geliştirilmesinin doğru olacağını düşünmekteyiz.
İlçemizin insan kaynağı incelendiğinde, ilimizin en çok genç nüfusa sahip ilçesi olduğunu görmekteyiz. (29 Yaş altı nüfus Kepez İlçemiz Muratpaşa ilçemize göre 32.000 kişi daha fazladır.)
Futbol ve Basketbol uzmanlarınca da belirtilen, genç insan kaynağının önemli bir avantaj olması nedeniyle Kepez ilçemiz Futbol ve Basketbol sporları açısından daha uygun görünmektedir.
Ayrıca coğrafi açıdan 5 merkez ilçenin ortasında bulunması, seyirci ulaşımı açısından da Kepez ilçemizi avantajlı duruma getirmektedir.
Kepez ilçe sınırları içerisinde FİFA standartlarında Antalya’nın “Prestij Stadı” ve 10.000 seyircili Basketbol arenasının yapılması, yöremizde futbol ve basketbol sporunu çok daha ileri düzeye taşıyacaktır.
“Prestij Stadı” için eski dokuma fabrikası alanı veya müelliflerin önereceği başka alanlar değerlendirilebilir.
4. Döşemealtı İlçesi
Son olarak Döşemealtı ilçemizde Binicilik, At yarışları ve Atlı Spor dalının gelişebileceğine inanıyoruz.
Yörede mevcut At yetiştiriciliği ve merakına paralel olarak 2 yıldır Tarım Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Jokey Kulübü’nün müşterek çalışmaları sonucunda hazırlanan gece yarışlarının da yapılabileceği, klimalı locaları olan modern niteliklerde hipodrom projesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığına teslim edilmiştir.
Döşemealtı’nda yaklaşık 100 milyon TL yatırım tutarı bulunan Hipodrom finansmanı Türkiye Jokey Kulübü tarafından karşılanacaktır.
Bu projenin gerçekleşmesi ilçemiz sosyo ekonomik hayatına önemli bir ivme kazandıracaktır.
5. Serik İlçesi
Antalya ata sporumuz güreşin her halında başarılı sporcular ve tarihi Kırkpınar Başpehlivanları yetiştirmiştir. Elmalı, Korkuteli, Kumluca ve Serik ilçelerimiz yiğit başpehlivanlarımızın öncelikle yetiştiği ilçelerimiz arasındadır. İsmail OGAN, Recep GÜRBÜZ, Mehmet GÜÇLÜ, Cengiz ELBEYE, Mehmet YEŞİLYEŞİL bunlar arasındadır. İlimizde Güreş, futboldan sonra en fazla seyirci çeken spordur. Gençlik Spor İl Müdürlüğü Serik Belediyesinin yer göstermemesi sebebiyle Elmalı ve Korkuteli İlçelerinde 40 ve 50 yataklı Güreş Eğitim Merkezleri kurmuştur. Coğrafi açıdan merkezi konumda olması sebebiyle Serik ilçemizde de kurulacak “İsmail OGAN Güreş Okulu”nun her dalda güreş sporunda sürdürülebilir başarıyı kentimize kazandırmaya devam edeceğine inanmaktayım.
Güreş öğrencilerinin yapacağı gösteri turnuvalarının ata sporumuzun tanınmasında olumlu rol oynayacağı belirtilmektedir. Japonya SUMO güreşlerini bu yolla dünyaya tanıtmaya çaba göstermektedir. Hemen her gün yapılan SUMO müsabakaları aynı zamanda turizm aktivitesi olarak Japonya da TV kanallarında her gün yayınlanmaktadır.
6. Alanya İlçesi
Turizmin çeşitlenmesi açısından 20 yıldan bu yana Triatlon ve bisiklet sporuna ilçemizde önem verilmektedir. Bisiklet dalında ilimizden 8 sporcumuz Milli Takımda yer almaktadır. Bisiklet sporunun desteklenmesi için Alanya’da Veledrom tesisleri yapılacaktır.
Farklı ilçelerimize önerilen yatırımlarla, insanımızın sporla daha yakınlaşmasını sağlamak, kentimizin marka değerini yükseltmek ve kent merkezinde sürdürülebilir turizmin çeşitlendirilmesi amaçlanmaktadır.
7. Sonuç
Bugün itibariyle “Prestij Stadı” dâhil, saydığımız spor alanlarından hiçbirisi için imar planında onaylanmış bir yer yoktur.
Söz konusu Spor tesisleri için Muratpaşa-Kepez-Konyaaltı ve Döşemealtı ilçelerimizde uygun alan alternatifleri üzerinde Büyükşehir ve alt kademe Belediye Meclislerimizin konuyu müzakere ederek plan çalışmalarını tamamlamaları en öncelikli husustur. İmar planında yer aldığı takdirde Serik İsmail OGAN Güreş Eğitim Merkezi de kurulabilecektir. Alanya Veledrom tesisleri için Belediye gerekli düzenlemeyi yapmaktadır.
BÖLÜM 2
ANTALYA PRESTİJ STADI FİNANSMAN YÖNTEMİ ÖNERİSİ
Ülkemizde son 6 yılda yapılan “Prestij Statları”nın hiçbirisi Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü bütçesinden yapılmamıştır.
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün 2011 yatırım bütçesi 200 milyon TL’dir. Bu bütçe, ülkemizdeki 950 ilçenin mevcut spor tesislerinin bakım onarımlarında, yeni küçük spor salonları ve tesislerin yapımında kullanılmaktadır. Döşemealtı ilçemize bu çerçevede bir kapalı spor salonu projelendirilecektir.
Genel Müdürlüğün FİFA standartlarındaki büyük stadyumlar için yatırım bütçesi yoktur. Belediyeler ile Genel Müdürlük yüksek gelir sağlayacak imar değişikliği gerçekleştirerek elde edilen finansmanla spor kompleksleri yapılmaktadır. Genel Müdürlük kendi tesisini vererek Belediyelerin bu kaynağı elde etmesini temin etmektedir.
Kayseri ve Rize statları Belediyeler tarafından böyle yapılmıştır. Konya, Bursa, Afyonkarahisar ve İstanbul Seyrantepe statları böyle yapılmaktadır. Sivas ve Malatya statları da bu metotla Belediyeleri tarafından yapılacaktır.
Bir detay vermek gerekirse; Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü onayı ile kamuya ait eski stadyum alanını ticari alana çevirerek 103 milyon lira kaynak temin etmiş, üzerine 27 milyon lira ekleyerek 40.000 kişilik “Prestij Stadı”, 1 adet 7200 kişilik Basketbol arenası, 1 adet 1000 kişilik, 1 adet 500 kişilik Kapalı Spor Salonu, 1000 seyircili Olimpik Yüzme Havuzu, Sentetik yüzeyli müstakil atletizm pisti+Futbol antrenman sahası+Tenis Kortları ve İl Gençlik Spor Müdürlüğü Hizmet Binasını yaparak, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne teslim etmiştir.
Diğer şehirlerdeki “Prestij Statları” ve yan tesisleri de benzer nitelik ve modelle tamamlanmaktadır. Belediyenin mühendislik, inşaat, ihale ve takip açısından kendini yeterli görmediği durumlarda TOKİ imkan ve kabiliyetleri de projeye destek vermektedir.
“Antalya Prestij Stadı” 100 milyon lira mertebesinde bir yatırımdır. Finansmanının ise diğer şehirlerimizin modelleriyle sağlanması mümkündür.
Modelin uygulanması esnasında finansman noktasında kullanılacak alan ile tesislerin yapılacağı alanların yan yana bulunması gerekliliği yoktur. Finansmanda kullanılabilecek alanlardan birisi mevcut davalı 100.Yıl alanı olmak üzere Büyükşehir sınırları içinde muhtelif alanlar üzerinde değerlendirmelerle konuyu çözüme kavuşturmak yolunda önemli adım olacaktır.
Belediye Meclislerimizin uygun göreceği kamu alanlarında yapılacak ticari alanlarla birinci bölümde bahsedilen tesislerin şehrimizde yapılması mümkündür.
Sadık BADAK
Kasım 2010