Antalya World Expo rüyası ilk olarak 2000’li yıllarda Antalya Fuar ve Kongre Merkezinin açılması ile dillendirilmeye başlanmıştır. İlk somut adım TOBB Fuarlar, Yönetim ve Denetim Danışmanlığı Sektör Meclis Başkanı ve ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı olarak Sadık BADAK’ın 2005 yılında Japonya’da düzenlenen World Expo ziyareti ve incelemesi ile başlamış, 2005 yılı ağustos ayında Sadık BADAK tarafından Büyükşehir Belediyesi, Antalya Valiliği, Dışişleri Bakanlığı, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Makamlarına Antalya’nın World Expo talebi ve inancı ile ilgili yazılı dosyalar iletilmiştir. Bunu takiben Antalya ilindeki ilgili kurum ve kuruluşların katılımı ile “Expo” konulu toplantılar gerçekleştirilmiştir.
Hükümetimizin World Expo 2015’e İzmir ilimizi aday göstermesiyle, Antalya kadroları 2015 İzmir World Expo’ya fikren destek vermiş ve süreci yakından takip etmiştir. 2008 Ocak ayında 2015 World Expo’nun İzmir’de yapılmayacağının kesinleşmesini takiben Antalya yöneticileri arasındaki çalışma hızlanmıştır.
Expo adaylığı çalışmaları için oluşturulan Antalya heyeti, 11 Temmuz 2008’de İspanya(Zaragoza), Ekim 2008’de Tayland (Bangkok), Şubat 2009’da Hollanda ve Mart 2009’da Taiwan’da önceki dönemlerde gerçekleşen temalı expo alanlarında incelemeler yapmıştır.
26 Kasım 2008 tarihinde BIE-Uluslar arası Sergiler Bürosu Genel Sekreteri Mr. V.Gonzales LOSCARTALES Antalya’ya davet edilerek, ilimizde geniş inceleme ve görüşmeler yapılmıştır.
31 Aralık 2008 tarihinde Antalya Kesme Çiçek İhracatçıları Birliği, DTM’nin onayı ve Lahey Büyükelçiliğimizin destekleri ile AIPH-Uluslararası Tarımsal Üreticiler Birliği’ne üye olmuş ve Dışişleri Bakanlığımız aracılığı ile aday başvurusunda bulunmuştur.
Antalya heyeti, 28 Ocak 2009 tarihinde Sn Cumhurbaşkanımızı ve Sn Başkanımızı ziyaret ederek desteklerini talep etmiş, çalışmaların sürmesi talimatını almıştır. Böylece Dışişleri Bakanlığı 2016 World Expo Antalya çalışmalarına resmen katkıda bulunmaya başlamıştır.
2009 Nisan ayında Antalya Valiliği Yönergesi ile “Antalya World Expo Meclisi” Kurulmuştur. Meclis, Antalya İl Özel İdaresi, Büyükşehir Belediyesi, Merkez İlçe Belediyeleri, Tarım İl Müdürlüğü, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, İhracatçı Birlikleri, Kesme Çiçek İhracatçı Birliği, Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Ticaret Borsası (ATB) ve mesleki derneklerin de bulunduğu 33 kurum ve kuruluştan meydana gelmiştir. World Expo Meclisi içinden vali yardımcısı başkanlığında, Büyükşehir Belediyesi, Tarım İl Müdürlüğü, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Kesme Çiçek İhracatçı Birliği, ATSO, ATB temsilcilerinden oluşan “Expo İcra Kurulu” oluşturulmuştur.
World Expo’ların Faydaları ve 2016’nın Antalya İçin Getirileri
World Expo’lar, yapıldığı ülkenin kültürel ve sosyal gelişmesine, bilinirliğin arttırılmasına, konuyla ilgili bilimsel çalışmaların hızlanmasına önemli katkılar sağlamaktadır.
World Expo ile şehirler kalıcı yapıtlar kazanır. Bu kalıcı yapıtların en bilineni 1889 Paris World Expo’su için yapılan Eiffel kulesidir. World Expo’lar için yapılan bir çok yapı halen kullanılmaktadır. 1893 Chicago Expo’su için yapılan yapı şehrin en önemli mimari yapılarındandır ve şu anda bilim ve sanayi müzesi olarak kullanılmaktadır. Expo boyunca şehirde, katılımcılar ülke organizasyonları yapmakta ve tüm dünyadan yüz binlerce insan bu organizasyonlara katılmaktadır. İspanya’nın Sevilla kenti gibi pek çok şehir Expo ile yapılanmış ve kalıcı bir turizm merkezi haline gelmiştir.
World Expo’lar yapıldığı havzada, endüstrinin bütün dallarına hareket getirmekte, katma değer ve istihdamın nitelik ve nicelik yönünden gelişmesine katkı sağlamaktadır.
2016 Expo’nun ilimize sağlayacağı faydalardan bazıları ise;
• Ülkemizin ve özellikle ilimizin adı, ilgili bakanlıkların etkin tanıtım ve organizasyonlarıyla tüm dünyaya duyurulacaktır.
• İlimiz kalıcı tesisler kazanacaktır. (Kongre Merkezi, Modern Spor Merkezleri, Hipodrom, Şehir içi yenileme yatırımları, kara yolu, deniz yolu, hava yolu, demir yolu altyapı çalışmaları v.b.)
• Dışişleri Bakanlığı 2010 yılında Antalya’da Büyükelçi düzeyinde daimi temsilcilik açacaktır.
• Çiçek ve tohum üretiminde yeni laboratuar çalışmaları hızlanacaktır,
• Yeni tarım metotlarının bulunmasına katkılar sağlayacaktır.
• Çocuk teması ile ülkemizin çocuklara verdiği değer dünyaya örnek olacaktır.
• Yaklaşık 8 milyon ziyaretçi ile ilimizin marka değerinin ve turizm gelirinin artması sağlanacaktır,
• Expo sonrası fuar ve sergi alanları temalı park olarak turizme hizmet edecektir.
• İlimiz ve havza illerinin kalkınmasına katkılar sağlayacaktır.
• Başarılı bir organizasyon ile ilimizin ve diğer illerimizin talip olacağı büyük organizasyonlar için önemli bir referans olacaktır.
World Expo’ların Tarihçesi
Dünyanın en büyük ve en çok katılımlı organizasyonlarından olan WORLD EXPO, ilk defa 1851 yılında Londra’da yapılmış ve günümüze kadar belirli/belirsiz aralıklarla dünyanın çeşitli kentlerinde yapılagelmiştir. Expo’lar 3 – 6 ay arasında açık kalmakta Expo’lar çeşitli ülkelerin mallarının pazarlanmasından ziyade, bu malların değerlerinin ve yararlarının sergilenmesi amacını taşıyan organizasyonlar olup, aynı zamanda ülkelerin sahip olduğu kültür, tarih ve diğer ulusal değerlerin tanıtılması açısından da büyük önem taşımaktadır.
Aşağıda Tablo 1.’de bu güne dek düzenlenmiş ve düzenlenmesine karar verilen Evrensel World Expo’ların yerleri ve tarihleri görülmektedir.
Tablo 1. Evrensel World Expo Organizasyonlarının Tarihleri
|
|
Tablo 2.’de ise bu güne dek düzenlenmiş ve düzenlenmesine karar verilen temalı World Expo’ların yerleri ve tarihleri görülmektedir.
Tablo 2. Temalı World Expo Organizasyonlarının Tarihleri
|
|