04.11.2008 Salı
Görüşülen Bütçeler
T.B.M.M
RTÜK
SAYIŞTAY
CUMHURBAŞKANLIĞI
BAŞBAKANLIK
MİLLİ İSTİHBARAT TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI
MİLLİ GÜVENLİK KURULU GENEL SEKRETERLİĞİ
DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI
TÜRK İŞBİRLİĞİ VE KALKINMA İDARESİ BAŞKANLIĞI
ÜÇÜNCÜ OTURUM
Açılma Saati: 14.35
BAŞKAN: Sait AÇBA
SÖZCÜ: Hasan Fehmi KİNAY (Kütahya)
Sayın Badak, söz sırası sizde.
Buyurun.
SADIK BADAK (Antalya) – Teşekkür ederim.
Sayın Başkan, çok değerli üyeler, Cumhurbaşkanlığı Sayın Genel Sekreteri, Sayın Meclis Başkan Vekilimiz, Sayın Sayıştay ve RTÜK Başkanı, değerli bürokratlar, sayın basın mensupları; öncelikle ifade etmem lazım, Sayın Baratalı, konuşmasında teşekkür etmem gereken ifadelerde bulundu ve parlamenter demokrasilerde Meclisin saygınlığını ve komisyonların saygınlığını artırmak için yapılması gereken, uygulanması gereken, gösterilmesi gereken tavır ve davranışlardan bahsetti, bunlara katılmamak mümkün değil. Tabii, ifadesinin bir yerinde de ne konuşulursa konuşulsun sinirlenmemek gerektiğini söyledi, buna da katılıyorum. Ama parlamenter demokrasilerde sormak isterim: Acaba hakaret var mıdır? Sanıyorum ki Sayın Baratalı, parlamenter demokrasilerde hakaret yoktur. Buna iktidar ve muhalefet sözcülerinin azami özen göstermesi gerektiğini hepimiz kabul ederiz. Ne yazık ki çok kısa zamandır, özellikle televizyon kameralarının olduğu dakikalarda, saatlerde bazı muhalefet sözcüleri maksadı aşan, tansiyonu aşırı derecede yükselten ifadelere başvurmaktalar. İktidarın buradaki fonksiyonu, özellikle çalışmaları usulü dairesinde ve verilen süre içerisinde tamamlamaktır. Dolayısıyla tansiyonun yükselmesinden iktidar tarafının bir çıkarı olamaz. Burada televizyonları bulmuşken konuyla ilgili olsun olmasın tansiyonu yükselten tarafın ve bunu başlatan tarafın ne yazık ki bazı muhalefet sözcüleri olduğunu hep birlikte bir iki gündür görüyoruz. Umarım bugün yapılmış olan, şu ana kadar yapılmış olan ve itidal tavsiye eden aklıselim konuşmalardan ilgili arkadaşlar gerekli dersi çıkarmışlardır. Bu da Parlamentomuzun ve Plan Bütçe Komisyonunun saygınlığını artırır.
Sayın Başkan, değerli üyeler; Cumhurbaşkanlığı bütçesi üzerinde değerlendirmeler yapıldı, çeşitli görüşler ifade edildi. Ben öncelikle Cumhurbaşkanlığı makamına hem faaliyetleri itibarıyla hem yapmakta olduğu yenileme yatırımları itibarıyla teşekkür edilmesi gerektiği kanaatindeyim. Özellikle yenileme yatırımları burada bazı muhalefet sözcüleri tarafından tenkide tabi tutuldu. Oysa geçen yıl sunulan bütçede yenileme yatırımlarının üç yıla sari, hatta belki onu da aşabilecek olduğu ifade ediliyordu. Tabiatı itibarıyla…
FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) – Sayın Başkan, arkadaşlarımız eğer bize cevap vermek yerine şey yapsalar çok daha iyi olur.
BAŞKAN – Hayır, zaten oraya yönelik şu anda… O kısım bitti Sayın Aslanoğlu.
SADIK BADAK (Antalya) – Sayın Aslanoğlu, dinliyor musunuz efendim?
FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) – Efendim, bize cevap vermek yerine oraya…
BAŞKAN – Hayır oraya yöneldi şu anda, oraya yöneldi zaten.
MUSTAFA ÖZYÜREK (İstanbul) – Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri burada olmadığı için bize yöneliyor sorular.
FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) – Ha özür diliyorum o zaman, özür dilerim.
BAŞKAN – Arkadaşlar…
MEHMET GÜNAL (Antalya) – Açıkça söyleyin, “Sayın Günal söyledi” deyin.
SADIK BADAK (Antalya) – Evet, Sayın Günal’ın “2009 yılında bu tamiratlar olmasın.” şeklinde geçen yıl böyle bir ifadesini de ben hatırlıyorum. Geçen yıl bu ifadesini hatırlıyorum. Fakat, tabii, orada sebebi nedir bilinmez bu yatırımların senelere sari olduğunu Sayın Günal bir anda…
MEHMET GÜNAL (Antalya) – “Senelere sari”yi okudum Sayın Badak, tutanaktan çıkardım. Burada da var bakın. Tamam geçen sene söylediğiniz 12,4; 13 okuyun, şu anda 19.
SADIK BADAK (Antalya) – Mesele yok ama gelen bütçede zaten yıllara sariydi ve burada bakın ifade ediliyor. Ayrıca üçüncü sayfada diyor ki: Röleve çalışmaları bitirilmiş, Tabiat Varlıkları Koruma Kurulundan da izin alınmış. Yani bazı çalışmaları bir anda yapabiliyorsunuz. Ama bazı çalışmalar için de izin alma süreciniz bir yıl sürüyor. Bunlar da burada ifade ediliyor.
MEHMET GÜNAL (Antalya) – Bir şey demiyoruz ki bütçe ön görüşmesinde hata var diyoruz.
BAŞKAN – Sayın Günal… Sayın Günal, olmazsa ben size söz vereyim.
SADIK BADAK (Antalya) – Dolayısıyla bu çalışmaların, bu yenileme çalışmalarının…
BAŞKAN – Karşılıklı tartışmayalım da isterseniz ben size söz vereyim.
MEHMET GÜNAL (Antalya) – Madem cevap verme makamı olarak kendisini gördü Sayın Badak, benim söylediğim rakamlar üzerinde bir yanlışlık varsa bana onu da söylesin.
BAŞKAN – Sizden esinlendiğini zannetmiyorum.
FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) – Kıskanıyorum, 2 Antalya Milletvekilinin rakam konuşmasını kıskanıyorum.
SADIK BADAK (Antalya) – Güzel bir şey, size de konuşuruz.
Yani netice itibarıyla çok değerli arkadaşlar, Cumhurbaşkanlığı makamı bizim yurt içindeki ve yurt dışındaki milletimizin bütün unsurlarını temsil eden yüce bir makamdır. Bu makamın en güzel şekilde yarın, gelecek yıllarda temsiline uygun, yakışır şekilde restore edilmesinden, dekore edilmesinden hepimiz onur duyarız. Buradaki 50 milyon, 60 milyon, 40 milyon YTL’lik harcamalar ülkemizin büyüklüğünün mesabesinde küçük bir rakamdır. Bunları burada siyaset konusu yapmamak konusunda değerli muhalefet sözcüleri de makamın yıpratılmaması bakımından isabetli görüşlerde bulundular.
Yine Cumhurbaşkanlığı makamına ikinci bir teşekkürüm, özellikle İnternet sitesinin ve erişimin altyapısının güçlendirilmesi hakkındadır. Günde 1 milyon kişinin ziyaret ettiği bir siteyi yapabilmiş olması ülkemiz adına, ülkemizin tanıtımı açısından da çok önem arz eder. Yılda 350 milyon kişiyi aşan bir ziyarettir. Bunun beş yılda 1,5 milyar kişiyi aşacağını düşünmeliyiz. Sitede İngilizce altyapının da bulunduğunu değerlendirirsek bunun ülkemizin millî çıkarlarının, Orta Doğu’daki, Balkanlardaki, Kafkaslardaki ve Kıbrıs konusundaki millî çıkarlarının tanıtılması açısından taşıdığı önem açıktır.
Efendim, kısaca Büyük Millet Meclisi bütçesi üzerinde de görüşlerimi ifade etmek isterim. Meclis Başkanlık Divanının etkin yönetimini günlük hayatımızda gerek parlamenterler olarak gerek Meclis çalışanları arkadaşlarımızın da ifadelerinden fark etmekteyiz. Bu bakımdan Başkanlık Divanına şahsen teşekkür ediyorum. Burada bazı parlamenter arkadaşlarımızın ifade ettiği görüşlere katılıyorum. Odalar belki yenilenebilir, kendi içinde havalandırma tertibatı yapılabilir. Ama yeni büyük odaların yapılması, belki yeniden gözden geçirilmesi gerekir diye düşünüyorum.
Yine önümüzdeki yıllarda Meclis Başkanlık Divanımızın değerlendirmesini gündemine almasını istediğim bir çalışma var. Ülkemizin hedefi, kuruluşundaki, cumhuriyetimizin kuruluşundaki hedefi muasır medeniyet seviyesine erişmek ve bunu geçmek. Bu husus devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından hemen Meclisin kurulmasını takiben ifade edilmiş ve gelecek nesillere bir talimat olarak, bir hedef olarak gösterilmiştir. Bu geçen yüzyıl içerisinde, hemen hemen on beş yıl sonra genç cumhuriyetimiz yüzyılını tamamlayacak. Arada bazı verimli olmayan yönetimlere rağmen, pek çok iç veya dış engellemelere rağmen genç cumhuriyetimizin bu hedefine ulaşmakta olduğunu ve cumhuriyetimizin 100’üncü yılında muasır medeniyet seviyesine hep birlikte erişeceğimizi görmekteyiz. Bundan bütün vatandaşlar gibi ben de gurur duymaktayım. Bu, bizim karşımıza yeni bir ihtiyaç doğuruyor. İkinci yüzyılda cumhuriyetimizin hedeflerini yenilemek ve mevcut hedefini güçlendirmek gibi yeni bir ihtiyaç ortaya çıkarıyor, gelecek nesillere gösterilecek yeni bir hedef icap eder. Bunun da yine sorumlusunun yüce Meclis olduğu kanaatindeyim. Meclis Başkanlık Divanının çalışmaları içerisine bu konuyu gündemine almasını, çalışmaları içerisine almasını dikkate sunmak istiyorum.
Somut bir öneri olarak bu konuda ön çalışmaları, hazırlık ve altyapı çalışmalarını yapabilecek çok değerli birikime sahip kuruluşlarımız var. Bunlardan birisi Millî Prodüktivite Merkezidir. Millî Prodüktivite Merkezinin yüce Meclis tarafından görevlendirilmesi hâlinde veya başka kurumların, takdir edilecek başka kurumların görevlendirilmesi hâlinde bu çalışmanın önümüzdeki yıllar için ülkemize büyük faydalar sağlayacağı kanaatindeyim.
Sayın Başkan, sürem çok az kaldı. Birkaç dakika verirseniz Sayıştay Başkanlığıyla ilgili bir hususu da ifade etmek isterim. Tabii ki Sayıştay, Sayıştayımız Meclis adına yapılan harcamaları ve gelirleri başarıyla kontrol ediyor. Fakat ifade edildiği gibi Sayıştayın kontrolü kanunun da verdiği yetki ve sorumluluk çerçevesinde mevzuata uygunluk, yerindelik kontrolüdür. Özellikle son yıllarda bütün dünyada, bütün ülkelerin özel kuruluşların mevzuata uygunlukla beraber, onunla at başı asıl takip ettikleri ikinci bir kontrol verimlilik kontrolüdür. Verimlilik kontrolü konusunda Plan Bütçe Komisyonunun geçen ay içerisinde Afyon’da yaptığı sempozyumda da önemli noktalara temas edildi. Ben önümüzdeki bütçe döneminde Sayıştayın geniş deneyimi çerçevesinde verimlilik kontrolünün de nasıl yapılabileceği konusunda yeni öneriler ve altyapılar geliştirmesi gerektiği kanaatindeyim.
Bu düşüncelerle bütün kurum ve kuruluşların bütçelerinin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Saygılar sunuyorum.
BAŞKAN – Teşekkür ederiz Sayın Badak.