A- Programın Amacı
Hareket edebilen canlı topluluklarının gelişmesinde liderlerin önemi bilinmektedir. İnsanlık tarihi toplulukların Ekonomik – Sosyal – Siyasi – Askeri başarılarında liderlerin önemini gösteren örneklerle doludur. Tarım toplumlarında gelişmeyi yönlendirmek için az sayıda lider yeterli olurken, Sanayi toplumlarında sektörlerin çoğalması yeni alanlarda liderlere ihtiyaç doğurmuştur. Sanayi ötesi toplumlarda ise hem toplum katmanları hem meslekler çoğalmış ve küreselleşme bunlar arasında yeni rekabet ve mücadele alanları yaratmıştır. Tarım ve sanayi toplumlarında Ülkelerin sınırlarında, Cephede, Deniz veya Kara ticaretinde yaşanan mücadele 21.yy.da bilgi teknolojileriyle Ülkelerin hemen her şehrine, her şirket merkezine her fabrikaya ve ülke sathına yayılmıştır. Bugün Akdeniz Organize Sanayi bölgesindeki, bir fabrika yöneticisi dünyanın başka noktasındaki fabrikanın yöneticisiyle yarışıyor. Bu durum sektör temsilcileri için de Kent yöneticileri için de aynı.
Küreselleşmenin etkisine giren her bölge, her il, her alanda giderek daha çok lider vasıflarına sahip kişilere ihtiyaç duyacak ve ülkelerin topyekün rekabet avantajlarını iyi yetişmiş meslek liderleri, Sektör- İl – Bölge – Ülke liderleri oluşturacaktır.
2002 yılında yayımlanan yasaya göre ülkemiz 26 kalkınma, planlama ve uygulama havzasında projelendirilecektir. Çalışmalar D.P.T. koordinasyonunda "Kalkınma Ajanslarıyla" ve havzanın Kamu Özel Sektör kuruluşlarının işbirliğiyle sürdürülecektir. Her havza gelişiminin planlanması ve uygulamanın olumlu yönlendirilmesi için işbirliği yapılabilecek liderlik vasıflarına sahip çok sayıda özel sektör mensubuna ihtiyaç duyulacaktır.
ANTEV-LİDERLİK GELİŞTİRME PROGRAMI,Kentimizin yarınlarında rekabet avantajını sürdürebilmesi için ihtiyaç duyacağı mesleki ve sektörel liderlerin desteklenmesi amacıyla oluşturulmuştur.
B – Liderlik Geliştirme Programı Vizyonu
Program her yıl Kasım-Mayıs ayları arasında 7 ay süresince her sektörden ve her kademeden yöneticilerin vasıflarını geliştirmeyi vizyon kabul etmiştir.
C – Programın Misyonu
Bölgemizin; her kademede ihtiyaç duyacağı mesleki ve sektörel liderlerin gelişmesini sağlamak suretiyle, rekabet avantajını sürdürmesini desteklemektir.
D – Liderlik Geliştirme Programı İçeriği
ANTEV liderlik geliştirme programı 7 ay süren iki bölümden oluşur.
1. Bölüm
Lider yöneticilerin bilmesi gerekenler – (Akademik)
Lider yöneticilerin bilmesi gereken Zaman Yönetimi,
Toplantı Yönetimi,
Karar Verme Teknikleri,
Liderlik ve Teknoloji gibi,
Liderlik ve yöneticilikte çok önemli olan davranış teknikleri uzmanları tarafından sunulur. Bu aşamanın içeriği ve eğitmenlerin isimleri program bölümünde gösterilmiştir.
2. Bölüm
İş hayatından blgilerin verildiği bölüm – ( Pratik)
İş hayatından bilgilerin verildiği 2. bölüm kendi sektöründe başarılı olmuş, bu başarısı kurumlarca belirlenmiş tecrübeli iş adamları ve kurum yöneticileri tarafından gerçekleştirilir. Bu bölümde alanında başarılı 15 yönetici işadamı programa katılırlar. Bu yılın katılımcılarının isimlerini program bölümünde bulacaksınız.
E – Liderlik Geliştirme Programına Kimler Katılabilir?
1- Sigortalı işçi çalıştıran ve kuruluşu 2 yılı geçmiş 25 yaş üzerindeki işletme sahipleri, ortağı veya işletmede yönetim sorumluluğu üstlenmiş, firmanın rekabet avantajlarını artırmak isteyen yöneticiler.
2- Kendi sektöründe, ülkemiz ve çevre ülkeler açısından geçmiş ve geleceğe yönelik vizyon, yorum ve analizlerini pekiştirmek isteyenler.
3- İşletmelerini geliştirmekle beraber kentinin ve ülkenin idari, sosyal ve siyasi gelişiminde yer almak, vatandaşlık yetki ve sorumluluklarını daha bilinçli olarak yerine getirmek isteyenler.
4- Temsili Demokrasiden, katılımcı Demokrasiye ve Kişiler Demokrasisinden, Kuruluşlar Demokrasisine geçiş sürecine katkıda bulunmak isteyenler.
5- Gelecekte kentlerimizin gelişmesi ve kalkınması için çok önem taşıyan sektörel derneklerde, meslek odalarında, Belediye İl Genel Meclislerinde görev alabilecek olanlar ile ülkemizin siyasi geleceğine faydalı olmak isteyenler.
F – Katılımcılar Program Sonunda Neler Kazanacaklar?
– Her lider yöneticinin mutlaka edinmesi gereken yönetim tekniklerini akademik programla kazanacaklar.
– Dernek, Meslek Odası, Siyasi Parti, Belediye ve İl Genel Meclislerinin işleyiş şekillerini öğrenecekler.
– Programa katılanlarla tanışmak ve başarılı kişilerle çevrelerini geliştirmek imkanı kazanacaklar.
– Her biri 20 yıldan fazla deneyime sahip, Ekonomik ve Siyasal krizler yaşamış değişik sektör ve kariyerde kişilerin tecrübelerini öğrenmek ve soru sormak fırsatı elde edeceklerdir.
– Bugünkü tecrübesine sahip olsaydı nelerin yapılmamasını tercih edeceklerini öğrenecekler.
– 25-45 yıllık geniş ve başarıya giden tecrübeleriyle ülkemizin geleceğine bakış açılarını ve bunların sebeplerini öğrenecekler.
– Hayat boyunca arkadaşlık ve dostluklarıyla iş tecrübeleriyle ve başı sıkıştığında tavsiyelerinden yararlanabilecekleri deneyimli, başarılı, lider işadamı Yönetici grubuna danışma imkanına kavuşacaklar.
G – Çalışma Programı
2 haftada bir yapılan toplam 28 günlük programlarla 7 ay sürer.
1- Oryantasyon Programı 1 gün
2- Akademik Eğitim Programı 20 gün
3- Sektörel Liderler Eğitimi Programı (15 sektörel lider ve kurum yöneticisi) 5 gün
4- Raporlama ve Değerlendirme 1 gün
5- Kapanış ve Sertifika Programı 1 gün
Toplam: 28 günde verilir.
Programlar Kasım ile Mayıs ayları arasında 2 haftada bir haftanın Cuma ve Cumartesi günleri gerçekleştirilir.
H – Programların İçerikleri
1- ORYANTASYON PROGRAMI (1 Gün 6 saat)
1.1. Programa kabul edilen adayların birbirleriyle tanışmaları (60 dakika)
1.2. Adaylara tüm programların içeriklerinin anlatılması (30 dakika)
1.3. Tarihsel gelişiminde toplum yapıları, savaşların sebepleri ile, ülkemizin dünyadaki yeri Ekonomik, Siyasal ve Tarihi açılardan değerlendirilir. Yakın tarih yorumlanır. Ülkemizin Coğrafi, Kültürel, Ekonomik, İdari ve Uluslararası ilişkiler açısından avantaj ve dezavantajları ile yakın ve uzak tehdit ve fırsatlar değerlendirilir. 240 dk (4 saat)
2- AKADEMİK EĞİTİM PROGRAMI (20 Gün)
2.1.1 | Lider, Liderlik Türleri ve Karar Verme Teknikleri | 1 gün |
2.2.12.2.2 | Liderlikte İletişim Problemleri ve Çözüm Yolları Kurumsallıkta ve Sivil Toplum Örgütlerinde Liderliğin Önemi | 1 gün 1 gün |
2.3.1 | Hızlı Okuma | 2 gün |
2.4.1 2.4.2 | Meslek Odaları ve Derneklerin Görevleri ve Yönetimi – İllerin ve Köylerin Yönetiminde İdari Hukukun İşleyişi Finans Temini, Yönetimi ve Bankalarla İlişkiler | 1 gün 1 gün |
2.5.1 2.5.2 | Toplam Kalte ve Verimlilik Analizleri Çatışma, Problem Çözme ve Müzakere Teknikleri | 1 gün 1 gün |
2.6.1 2.6.2 | Etkili Konuşma ve Sunum Teknikleri Özel İdarelerin Yapısı ve Yönetim Biçimi – İl Genel Meclisi – İl Daimi Encümeni – Vali (Valilik) | 1 gün 1 gün |
2.7.1 2.7.2 | Belediyelerin yapısı ve İşleyişi (Büyükşehir – Normal) – Belediye Meclisi – Belediye Encümeni – Belediye Başkanı Stres Yönetimi ve Başarı | 1 gün 1 gün |
2.8.1 2.8.2 | Siyasi Partiler Yasası, Partilerin İl ve İlçe Yönetimlerinde İşleyiş, Delege Seçimleri ve Kongreler Çek, Senet, Kıymetli Evrak ve Şirketler Hukuku | 1 gün 1 gün |
2.9.1 2.9.2 | Zaman Yönetimi ve Toplantı Yönetim Teknikleri Pazarlama ve Motivasyon Teknikleri | 1 gün 1 gün |
2.10.1 2.10.2 | Liderlikte Etkili İletişim Etik değerler yönetimi (Farklılıkları Fırsata Dönüştürmek) | 1 gün 1 gün |
2.11.1 | Rekabet Stratejisi ve Vizyon Oluşumu | 1 gün |
Akademik Eğitim programları sabah 9.30 ile 17.30 arasında 90 dakikalık 4 ders saatiyle yapılır. Her ders saatinden sonra 30 dakika dinlenme arası ve öğlen 60 dakika yemek arası verilir.
3- SEKTÖREL LİDERLER EĞİTİM PROGRAMI (5 Gün)
3.1. Değişik sektörlerde 20 yılın üzerinde iş hayatına sahip ve başarıları çeşitli kuruluşlarca tespit edilmiş, 15 lider işadamı yöneticilerin eğitim programı. Bu bölümde her 15 günde 1 gün 3 eğitmen konuşması ile 15 eğitmenin programı 10 haftada tamamlanır.
Her eğitim gününde konuşan 3 yönetici işadamı şu sorulara önceden yazılı cevap verir.
3.1.1. Ülkemizin 1970-1980-1990-2000’li yıllarının ekonomik ve siyasi açılardan olumlu ve olumsuz taraflarının değerlendirilmesi
3.1.2. Başarıya giden yolda uygulamaya çalıştığı prensipler ve karar verme metodları. Geçmiş iş hayatında kararlarını verirken sektöründe hangi kriterlere göre hareket ettiği
3.1.3. Bugün sahip olduğu tecrübeye göre bir lider işadamının yapması ve yapmaması gerekenler
3.1.4. Ülkemizin geçmiş 20 yıl ışığında, gelecek 20 yılının siyasi ve ekonomik açıdan yorumlanması ve son tavsiyeleri
3.2. Her sorunun cevabı 1 sayfa olmak üzere toplam 4 sayfa cevap alınır. Eğitmen yazılı cevaplarına bağlı kalarak konuşmasını 50 ile 60 dakika arasında tamamlar. 30 dakika sorulara cevap verir. Her konuşmacının toplam süresi 90 dakikadır. Her konuşmacıdan sonra 10 dakika dinlenme arası verilir.
3.3. Bu bölümde her program Vakıf başkanının açılış konuşmasından sonra toplantı başkanı tarafından yönetilir ve tamamlanır.
Günlük program saat 13.30 – 19.00 arasında 5.5 saatte tamamlanır.
4- DEĞERLENDİRME FORMU (1 Gün)
4.1. Her eğitim sonrasında adaylar değerlendirme formu doldurur. 15 sektör liderinin konuşmaları dönem sonunda basılı olarak isteyen adaylara dağıtılır.
4.2. Dönem sonunda adaylar aynı sorulara cevap verirler ve adayların bu konulardaki cevapları hep birlikte değerlendirilir (1 Gün).
5- RAPORLAMA VE DEĞERLENDİRME II. DÖNEM (1 Gün)
5.1. Adaylar 2. dönemde edindikleri bilgiler ışığında programa başlamadan önceki durumları ile program sonundaki durumlarını, programdan elde ettiklerini, beklentilerinin ne ölçüde karşılandığını öneri ve tekliflerini belirten en fazla 3 sayfa rapor hazırlarlar. Adayların raporları uzmanların katılımıyla 1 gün boyunca birlikte değerlendirilir.
6- KAPANIŞ VE SERTİFİKA PROGRAMI (1 Gün)
6.1. 7 ay sonunda her aday tekrar kartvizitlerini sehpalara bırakır.
6.2. Gönüllü 10 aday program hakkındaki düşüncelerini kısa ifadelerle kürsüden dile getirir ve tüm katılımcılar sertifikasını alır.
6.3. Saat 19.00’da sertifika programı tamamlanır ve kent protokol üyeleriyle birlikte yemekli, konferans programına geçilir.
I – Liderlik Geliştirme Programının Değerlendirme Kriterleri
Eğitim programları sırasında şu konular eğitmenler tarafından değerlendirilir.
1- Ülkemizdeki işsizliğin azaltılması ve yeni işyeri açılması için yapılması gerekenler,
2- Her alanda verimsizliğin önlenmesi için yapılması gerekenler,
3- Balkanlar – Kafkaslar ve Ortadoğu sınırlarımzıda toplumsal güvenliğin önemi ve yapılması gerekenler,
4- Küreselleşmenin getirdiği toplumlararası ve bloklar arası derin rekabetin sebepleri ve öneriler,
5- Yeni Trendler, Küreselleşme ve Serbest Ticari Rejiminin getirdiği yeni firmalar ve yeni ürün saldırıları karşısında işletme yöneticilerinin yapması gerekenler (Bayilikler alma – yeni markalar yaratma – üstün nitelikli yöneticiler yetiştirme vb.)
ANTEV Liderlik Geliştirme Programı – Aday Başvuru Formu
1 – ADAYIN KİMLİK BİLGİLERİ? | |
a) Adı ve Soyadı: | c) Doğum Yeri ve Tarihi: |
Baba Adı: | d) Kan Grubu: |
2 – ADAYIN MESLEKİ BİLGİLERİ? | ||
a) Firma Adı ve Adresi: | ||
b) Firmadaki Pozisyonu: | ||
Telefon: | Fax: | GSM: |
E-Mail: | Web Sayfası: |
Birinci Derece |
İkinci Derece |
İmza |
3 – ADAYIN EĞİTİM BİLGİLERİ
a) İlk ve Orta Eğitim Kurumları
b)En Son Bitirdiği Okul ve Mesleği
4- ADAYIN (varsa) MESLEK ODASI ve SEKTÖREL DERNEK BİLGİLERİ
1- Üyesi Olduğu Oda veya Derneğin Adı | : |
2- Buradaki Statüsü ve varsa Görevleri | : |
3- Bu görevi Kaç Yıldır Yaptığı | : |
5- ADAYIN VARSA SİYASİ BİLGİLERİ
1- Üyesi Olduğu Siyasi Parti | : |
2- Partisinde Aldığı Görevi | : |
3- İleride Almak İstediği Görev | : |
Antalya Eğitim ve Araştırma Vakfınızın 2004 – 2005 Liderlik Geliştirme Programına katılmak istiyorum. Gereğini rica ederim.
Tarih:
Adı – Soyadı: