Türkiye Büyük Millet Meclisi
Genel Kurul Tutanağı
23. Dönem 3. Yasama Yılı
106. Birleşim 17/Haziran/2009 Çarşamba
DÖRDÜNCÜ OTURUM
Açılma Saati: 17.22
BAŞKAN: Başkan Vekili Şükran Güldal MUMCU
KÂTİP ÜYELER: Yusuf COŞKUN (Bingöl), Fatoş GÜRKAN (Adana)
Geçici 21’inci madde üzerinde şahsı adına Antalya Milletvekili Sadık Badak. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
Buyurunuz Sayın Badak.
SADIK BADAK (Antalya) – Teşekkür ederim Sayın Başkanım.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; görüşmekte olduğumuz kanunun 1’inci madde geçici 21’inci maddesi üzerinde şahsım adına söz aldım. Yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum.
Değerli milletvekilleri, Toprak Mahsulleri Ofisinin görevleri içinde ülkemizde hububat fiyatlarının üreticiler yönünden normalin altına düşmesini ve vatandaşlarımızın aleyhine anormal derecede fiyatlarının yükselmesini önlemek önemli bir yer tutmakta.
Tarım Bakanlığı verilerine göre yaklaşık 3 milyon çiftçimiz hububat ekmektedir. Dünyanın bazı yıllarda yedinci, bazı yıllarda sekizinci hububat üreticisi olan ülkemizde hububat alanlarının yüzde 68’inde buğday ekilmekte, elde edilen ürün yılda yaklaşık 10 milyar dolarlık ticaret hacmi meydana getirmektedir.
Ülkemizde üretilen buğdayın yaklaşık 13-14 milyon tonu 927 bin çiftçi tarafından satılmakta, kalan 4-5 milyon ton hububat tarım işletmelerinin kendi içinde kullanılmaktadır.
Önceki yıllarda genel kuraklık sebebiyle dünya hububat piyasalarında buğdayın ton fiyatı 150-200 dolar seviyelerinden 480-500 dolarlar seviyesine yükselmişti. 2008’de dünya buğday üretiminin artması sebebiyle ton fiyatları 200 dolara kadar düşmüştür.
Ülkemizin hububat üretimi 2007 yılında 17.3 milyon, 2008 yılında 17,8 milyon ton olmuştur. Bu yıl memnuniyet verici olarak 20,6 milyon ton buğday üretimi beklenmekte. Böylece, geçtiğimiz yıllara göre yaklaşık yüzde 18 üretim artışı elde edilmiş olacaktır.
Bu yıl Toprak Mahsulleri Ofisinin hububat alım planına göre Haziran 2009’da 650 bin ton ve Temmuz 2009’dan 2010 Mayıs ayına kadar da yaklaşık 5 milyon 350 bin ton olmak üzere toplam 5 milyon ton buğday, 1 milyon ton arpa alımı yapılacaktır. Alımlar karşılığında bu kampanya döneminde 2,5 milyar liralık finansmana ihtiyaç duyulacağı ifade edildi. Toprak Mahsulleri Ofisi, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne dâhil çiftçilerin getireceği ürünleri yurt sathına yayılmış üç yüz noktada alım yapacaktır. Belirli standartlar dâhilinde en az 80 ton olmak ve çiftçiden satın alınmış olmak kaydıyla, müstahsil makbuzuyla birlikte tüccardan da müdahale alımları planlandığını memnuniyetle öğrenmekteyiz. Bu yıl müdahale fiyatı buğdayda yaklaşık 330 dolara tekabül etmektedir. Toprak Mahsulleri Ofisinin müdahale fiyatları üzerinden aldığı ürünler dünyada oluşan piyasa fiyatlarından ihraç edilmekte veya mamul madde ihracatçılarına ham madde olarak satılmaktadır.
Geçici 21’inci maddeyle, Toprak Mahsulleri Ofisinin 2009 yılı kampanya dönemi içinde finansman açığının karşılanmasını teminen Hazine Müsteşarlığınca ikrazen özel tertip iç borçlanma senedi ihraç yetkisi verilmekte, böylece Ofis tahvile dayalı olarak sağlayacağı yeni finansmanla asli görevini yerine getirmiş olacaktır.
Değerli milletvekilleri, tasarının 1’inci maddesi, muhtevasıyla kredi kefalet mekanizmasını daha güçlü kılacak, ülkemizde iş hayatına yeni bir hareket getirecektir.
Kredi Kefalet Mekanizması iş dünyamıza, özellikle KOBİ’ler ile esnaf ve sanatkarlarımıza hitap etmektedir.
Hükûmetimiz, son dönemde gerek KOBİ’ler gerekse TESK üyesi esnaf ve sanatkârlarımızın rekabet güçlerini artırmak amacıyla pek çok düzenleme, destek ve geliştirme mekanizmasını ortaya koymuştur. Ticari sicil affı, girişimci envanteri, TESK Değişim, Dönüşüm ve Destek Eylem Planı, KOSGEB destekleri ve KOSGEB’in yeni yapılanması, gelir ve kurumlar vergilerinde kalıcı indirimler veya uygulanmakta olan geçici vergi indirimleri, KOBİ’lerin birleşmesini, kümelenme ve kurumlaşmayı destekleyen düzenlemelerle beraber haziranın ilk haftasında Hükûmetimizin açıkladığı yeni teşvik ve destek unsurlarının meydana getireceği yeni teşebbüs ve çalışma alanlarında işletmelerimizin daha fazla ihtiyaç duyacağı finansman için kredi garanti mekanizması bu kanunla fonksiyonlarını çok büyütmüş olacaktır.
KOSGEB kanunu da 2 ay önce köklü bir değişiklikle 2 milyon’dan fazla işletmemizi çeşitli argümanlarla destekleyip güçlendirecek duruma getirildi.
Ayrıca son 18 aydır KOSGEB 5 ana destek programı uygulamıştır.
Bunlar;
1. 1000+1000 KOBİ Makine Teçhizat Yatırım Desteği Programı,
2. 0 Faizli İmalatçı Esnaf ve Sanatkârlara İşletme Destek Kredisi Programı,
3. 0 Faizli KOBİ İhracat Destek Kredisi Programı,
4. 0 Faizli İstihdam Endeksli İmalatçı Esnaf Sanatkâr ve KOBİ kredisi Programı,
5. KOBİ İhracat Finansman Destek Kredisi Programlarıdır.
Bu programlarla 26.547 İşletmeye yaklaşık 2.8 Milyar TL’ye yakın kredi hacmi meydana getirilmiştir.
Kredi garanti uygulaması, KOBİ’lere sağlanan kamusal destekler içinde en az maliyetle ve kefalet çarpanı yoluyla en çok KOBİ’ye iş yapma imkânı veren bir teşvik mekanizmasıdır.
Kredi Garanti Fonunun işlemeye başladığı 1994 yılından itibaren, 2004 yılına kadar 10 yıllık süreçte Fon aracılığıyla meydana getirilen kredi hacmi, 149.218.362 liradır. 2005 yılından 31 Mayıs 2009 tarihine kadar oluşturulan kredi hacmi 878.658.000 liraya yükselmiştir. Görüşmekte olduğumuz tasarıyla sağlanacak fonlarla erişmesi beklendiği rakamlar arkadaşlarımızca da ifade edildi. Böylece Dünyada Ekonomik krizin etkilerinin ortadan kalkacağı önümüzdeki yıllarda, işletmelerimizin dayanabileceği güçlü bir kurum oluşacaktır.
Bugün ana ortakları TOBB ve KOSGEB olan Kredi Garanti Fonu’na Hazinenin ve Bankaların ortak olmasıyla operasyon kabiliyeti çok yükselecek ve ülkemizin Dünyada yarışan KOBİ sayısını artırma ve firmaların bünyelerini güçlendirme hedefimizin gerçekleşmesinde önemli rol oynayacaktır.
Bu duygu ve düşüncelerle emeği geçen herkese teşekkür ediyor, kanunun iş hayatımıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor, yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
BAŞKAN – Teşekkür ediyoruz Sayın Badak.
Not; Bold yazılmış olan paragraflar, metinde olup, zaman yetersiz olduğundan konuşma sırasında ifade edilemeyen hususlardır.